luni, 30 noiembrie 2015

sf. Andrei


Sfântul Andrei - Noaptea lupilor

Sau anul nou dacic. Andrei apostolul românilor s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. A fost frate cu Simon Petru fiind amândoi pescari. Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-l urma pe Hristos se naște în el, în momentul în care Sfântul Ioan rostește cuvintele: "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii" (Ioan 1, 29).
Andrei este foarte important pentru români, el fost  primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.


Dupã o veche legendã a dacilor, aceastã zi a fost numitã „Ziua Lupilor”. Aceastã traditie a fost pãstratã de veacuri in România, motiv pentru care tãranii nu circulã pe drumuri si se retrag la casele lor înainte de a se întuneca. Ei îsi închid vitele in grajd si oile in tarc, apoi ung cu usturoi usile si ferestrele pe dinafarã, sã însele mirosul fin al Lupilor ca sã nu atace casa lor. Se ştie ce a simbolizat lupul pentru daci, dacă însuşi steagul lor avea înfăţişarea unui balaur cu cap de lup. Se credea şi încă se mai crede şi acum că în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui.


Sunt multe tradiții legate de această sărbătoare diferind de la o regiune la alta, baza rămânând aceeași. E noaptea în care ies strigoii și moroii, noaptea vrăjitoarelor și a tuturor relelor.
Totodată un obicei comun este acela că de ziua Sfântului Andrei se pune la încolțit într-o farfurie, boabe de grâu. Pentru fiecare membru al familiei se pune câte un rând de grâu, iar fiecare este responsabil de bunăstarea lui. Potrivit obiceiului, în funcţie de cum arată grâul de Revelion aşa va fi şi noul an pentru posesorul lui.