luni, 9 mai 2016

Tranzitul lui Mercur


Tranzitul lui Mercur

Datorită poziției Terrei în sistemul solar, pământenii se pot bucura de tranzitul a doar două planete peste discul lui Sol, și anume Venus și Mercur. Trecerile lui Venus peste discul solar sunt mult mai rare, însă noi privilegiații trăitori ai secolului XXI am avut norocul de a vedea două, unul în 2004 și altul în 2012, următorul având loc abia în 2117.
În raport cu Venus, fiind cea mai apropiată planetă de soare, micuțul Mercur este mult mai activ din acest punct de vedere fenomenul având loc cam de 13 - 14 ori într-un secol.


Primul tranzit a lui Mercur l-am observat în 7 mai 2003 când am avut noroc de o zi superba cu cer senin tot timpul. La acea vreme observația a fost strict vizuală cu ceva tentative de desen a fenomenului.
În acest an a fost o primăvară capricioasă cu fenomene meteo extreme iar observația am facut-o în Câmpina locator KN25UD, unde din păcate cu mici excepții cerul a fost străbătut de nori până aproape la apus.

captura 15:52 TLR - prelucrare Gimp

Deși plafonul de nori a fost dens am avut noroc de două "spărturi" în zona soarelui, prima în jur de 14:40 de scurtă durată suficient însă ca să pot vedea planeta iar a doua ceva mai mare de 1 minut aproape de ora 16 TLR moment în care am luat 14 imagini. la X40 dar din păcate doar două cât de cât mai reușite. 
Noroc cu programul GIMP și pluginurile aferente, am reușit o prelucrare, e adevărat cam mediocră dar pentru mine mulțumitoare în astfel de condiții. Am însă confirmarea de la doi amici din Sulina și Babadag că au reușit să obțină imagini superbe.
Evenimentul a fost transmis Live din multe locații însă se pare că vremea rea a fost prezentă pe tot continentul , atâta cât am putut vedea nu am văzut decât talk show-uri și diverse prezentări educative.
Așa că cer senin și " La revedere "  în noiembrie 2019.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~