marți, 7 iulie 2015

Gopher


Protocolul Gopher

Gopher protocol / ɡoʊfər / este un protocol strat, o aplicație TCP / IP și a fost  proiectat pentru distribuirea, stocarea, căutarea și regăsirea documentelor pe Internet. Protocolul a fost inventat de către o echipă condusă de Mark P. McCahill de la Universitatea din Minnesota și este un predecesor al WWW.
Descoperit în 1991 și specializat în documente, fișiere tip text, cel puțin teoretic ar fi trebuit să dispară în fața superiorului WWW, dar paradoxal încă mai rezistă datorită unui grup de pasionați ce mențin în funcție o populație mică de servere.


Pentru a accesa serverele gopher avem însă nevoie de câteva unelte, extensii pentru browsere sau soft separat pentru desktop, telefon mobil, etc. Pentru utilizatorii de Unix este mai simplu, softul necesar se găsește chiar în depozitul sistemului. Spre exemplu pentru Debian deschideți un terminal și tastați:

...$ sudo apt-get install gopher

După instalare tastați simplu gopher și urmați instruțiunile totul este foarte intuitiv și bine explicat. Un alt mod îl reprezintă browserul Forg pe care-l instalați în același mod.


Se pot instala deasemeni extensii pentru browsere. Proiectul se numește The Overbite Project și gasiți mai multe detalii pe pagina lui.
Odată intraţi în lumea gophere-lor aveți la dispoziție numeroase opțiuni de navigare, două motoare de căutare, Veronica și Vishnu, soft și tutoriale pentru a vă vrea propriul server gopher, pagini de hosting și extrem de multă documentație care nu poate fi găsită în zona WWW. Succes.