marți, 26 august 2014

Castelul Cantacuzino


Castelul Cantacuzino

Aflat în cartierul Zamora din Bușteni, castelul construit în stil Brâncovenesc în anul 1911 a aparținut prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino zis "Nababu".


Vitraliile, balustradele, scările foițorului ți plafoanele cu grinzi aparente, structura coloanelor interioare și sculptura tăbliilor ușilor, toate amintesc de stilul românesc neaoș + brâncovenesc. Dealtfel " Nababul " a fost cunoscut ca un mare patriot și iubitor de arhitectură.


Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Pavilion de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,80 m2. Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp îl reprezintă capela.


Castelul este deschis spre vizitare turiştilor şi de asemenea găzduieşte diferite evenimente culturale şi private. Este un reper important în istoria şi viaţa oraşului Buşteni, un obiectiv ce trebuie neapărat vizitat.