sâmbătă, 30 august 2014
CQ - DX
marți, 26 august 2014
Castelul Cantacuzino
luni, 25 august 2014
Si tous les gars du monde
miercuri, 20 august 2014
Muzeu țărănesc
vineri, 15 august 2014
Divizorul de tensiune
Divizorul de tensiune rezistiv
Dacă unei grupări de rezistenţe înseriate i se aplică tensiunea Vin, de pe una din rezistenţele grupării se poate culege o fracţiune din tensiunea aplicată, obtinându-se divizorul de tensiune rezistiv. Pot fi întâlnite în foarte multe circuite electronice de la alimentări în etaje tranzistorizate până la divizoare în cascadă pentru tensiuni multiple în circuite complexe, practic orice circuit electronic are câteva divizoare de tensiune.
Formula de calcul e simplă: Vout = Vin x R2 / R1 + R2
Spre exemplu să presupunem că dorim să obținem o tensiune de 5 V din una de intrare de 12 V, luând ca valoare pentru R2 - 10 Kohm rezultă R1 - 14 Kohm. Se va ține cont că tensiunea de ieșire este influențată de curentul consumat de către sarcină, Cu cât curentul cerut de către sarcină este mai mare cu atât crește puterea disipată de către rezistori, divizorul fiind excelent pentru consumatori de curenti mici.
Tutorial Video
Divizoarele de tensiune rezistive, folosite la extinderea domeniului de măsurare a voltmetrelor, sunt formate din rezistoare bobinate (de manganină, constantan etc.) sau chimice (cu peliculă de carbon). Rezistenţa conectată în paralel cu voltmetrul trebuie să aibă o valoare mult inferioară rezistenţei interioare a voltmetrului, pentru ca divizorul de tensiune să lucreze practic în gol; în acelaşi timp, rezistenţa totală a divizorului de tensiune trebuie să fie suficient de mare pentru a nu se depăşi încălzirea admisibilă.
Link-uri:
duminică, 10 august 2014
Pila " K "
Cele mai importante lucrari ale sale:
- 1904 - Recherches sur l’effect magnetique des corps electrise en mouvement (teza de doctorat, Paris, 1904)
- 1925 - Manual de electrotehnică generală
- 1934 - Pila electrică care folosește energia oxidantă din alcool
- 1942 - Electricitate
- 1953 - Pila electrică cu concentrație de oxigen și termodinamică (despre legătura dintre această pilă și termodinamică)
- 1957 - Fenomene și teorii noi în electrochimie și chimie fizică
Aparatul este de fapt un perpetuum mobile, adică un aparat care generează energie la nesfârșit fără intervenție din exterior. Deși ar fi trebuit să se oprească de multe decenii, “Pila lui Carpăn” se incăpățânează să funcționeze, așa cum a prevăzut inventatorul ei.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
marți, 5 august 2014
Cetatea Oradea
Conform legendelor, în timp ce se afla la vânătoare, regelui Ladislau I ( 1077 - 1095 ) i-a apărut în cale un înger care i-a spus să construiască pe acel loc o biserică, ceea ce a și făcut zidind o mănăstire fortificată purtând hramul Sfintei Fecioare Maria.