marți, 20 mai 2014

Tunel


Tunelul din Cheile Tătarului

La capătul nordic al lacului Bolboci, în cheile Tătarului, chiar la marginea drumului se află un tunel construit artificial confundat în mod eronat cu Grota Ursului. Confuzia vine datorită faptului că în apropiere, pe Valea Tătarului se găsesc doua peșteri; Peștera Ursului și Peștera Mare din Tătarul,  în care s-au descoperit urme ale activității omului de cavernă.

Intrarea 

Tunelul are o lungime de aproximativ 230 m săpat în roca calcaroasă care este fisurată aproape de jumătate unde s-au montat grinzi de susținere. Puțin mai încolo se află excavată o bortă în tavan cu o grindă transversală de susținere scopul fiind clar acela de montare a unui mini generator electric.

Grinzi de susținere 

În interior este destul de curat și uscat, iar pe pereți din loc în loc sunt montate bride si cârlige din fier folosite pesemne la susținerea cablurilor electrice în timpul excavării. Nu se știe precis când a fost săpat însă pentru cunoscători scopul este clar acela de canal de aducțiune, se pare că lucrările au fost abandonate odată cu decizia construirii în aval a barajului Bolboci.

Bridă în perete

Unul din motivele majore a abandonării lucrărilor poate fi si acela că în fund calcarul se termină și este înlocuit de un strat de șisturi bazaltice, rocă dură ce permite prelucrarea doar prin dinamitare. Tot în peretele terminal a fost forat un canal de prospectare similar celor de sondă prin care curge un fir subțire de apă.

un locatar

Lipsa unor informații documentate a dus la confuzii și diverse speculații, însă pentru orice electrician sau constructor destinația acestuia este clară. Tunelul nu are nimic spectaculos însă este amuzant pentru o explorare de duminică fiind situat chiar la marginea drumului fiind ușor accesibil.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~