sâmbătă, 3 mai 2014

Salina Slănic


Salina Slănic

Istoria salinei începe în anul 1685 când spătarul Mihail Cantacuzino a cumpărat moșia Slănic și a început exploatarea sării. Exploatarea extinsă a început în 1943 cu deschiderea minei Unirea și s-a încheiat în 1972 când a fost integrată în circuitul turistic și este pricipala atracție a orașului Slănic.

turnul liftului

Adâncimea maximă a minei este de 217m, iar camerele sale în formă trapezoidală măsoară 55m înălțime, suprafața totală a minei fiind de aproximativ 80.000 mp. Înălțimea unei săli este de 70 m, iar circuitul se desfășoară în jurul enormului pilon ce susține mina.

Decebal

 Structura straturilor de sare poate fi urmărită dea lungul pereților și mai ales pe tavan unde crează modele deosebit de frumoase. Se pot admira basoreliefurile înfățișându-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (Sala Genezei) și te poți reculege ca într-o imensă catedrală. Există deasemeni o expoziîie de sculpturi în sare a diverși autori și un mic muzeu cu cristale de sare de diferite forme și culori.


Sala genezei 

Temperatura se menține constant la 12 grade tot timpul anului și datorită aerului încărcat cu ioni de sodiu este un mijloc natural de tratament a afecțiunilor respiratorii. Este amenajat și un mic restaurant, locuri de joacă pentru copii cât și terenuri de sport, locul este folosit pentru diverse evenimente sportive (competiții atletice și loc de antrenament pentru loturile sportive), ca sanatorii pentru bătrâni și bolnavi sau ca decor pentru cinematografie.


modele in sare 

Accesul se face prin coborâre cu liftul iar ca fapt divers, în sala aflată în apropierea intrării există semnal la telefon, pesemne e un releu montat în interior iar în anumite locații se găsesc televizoare montate în perete. Mina este în continuă amenajare așa că or să apară obiective noi de vizitat. În apropierea ei, în exterior se găsește Grota Miresei și Muntele Verde.

 
utilaje de minerit