duminică, 26 august 2018

Colții Chiliilor


Schitul Colții Chiliilor

Pe șaua nordică a munților Piatra Craiului într-un peisaj mirific se află un mic așezământ monahal numit Colțul Chiliilor. Accesul este facil și se face prin orașul Zărnești pe drumul ce duce la clădirea cu forme ciudate a ROMSILVA de unde imediat drumul se intersectează la un indicator cu cel forestier ce duce la mănăstire. Traseul este cel ce urmează banda albastră spre refugiul Diana unde chiar la intrarea în schit se găsește un izvor cu o apă deosebit de rece și bună mai ales pentru călătorii osteniți.

________________________________________________________
________________________________________________________


" Istoria acestui loc a început în secolul al XV-lea când în timpul invaziilor otomane, oamenii locurilor au fost obligați să se refugieze în munți. Aceștia s-au îngrijit și de cele religioase amenajându-și o capelă într-o micî peșteră în locul ce s-a numit și se numește și azi la Colții Chiliei. Aici erau instalați 3-4 călugări pustnici care îndeplineau serviciile religioase. După încetarea invaziilor, oamenii au revenit la vetrele lor iar peștera a fost transformată în schit. La începutul secolului al XVIII-lea oficialitățile imperiale ale vremii au alungat călugării ce își duceau traiul aici iar schitul și chiliile au fost arse. Chiar dacă schitul a fost incendiat, localnicii nu l-au uitat, folosindu-l în continuare ca loc de pelerinaj.


În anul 1975 cel ce a venit la Zărnești cu dorința de a ridica o biserică la Colții Chiliei a fost părintele Cleopa, însă inundațiile din acea vreme l-au înpiedicat să ajungă la destinație. Călugărul ce a pus piatra de temelie a actualei mănăstiri a aflat la rândul său de acest loc de la duhovnicul său, chiar părintele Cleopa, care cu puțin timp înainte de a trece în lumea celor drepți îi povestea despre acest locaș sfânt. Astfel după atâtea secole de aparentă uitare, în 2001 tânărul călugăr s-a stabilit aici și a început reconstrucția schitului. După terminarea construcției, în anul 2009, biserica a fost sfințită și dată în folosință în ziua de 27 iulie de Sfântul Pantelimon."


________________________________________________________