Să ne amuzăm puţin cu limba germană. Limbă grea de învăţat mai ales pentru latinii sudici O limbă dominată de consoane și cuvinte compuse. Spre exemplu în germană, numeralul cardinal care reprezintă numărul 777.777 e cel mai lung cuvânt acceptat:
Spre deosebire de alte tradiții, această datină e întâlnită doar în Moldova, de Anul Nou. Se presupune că la originea ei s-ar afla un cult traco-getic. Jocul ursului este practicat mai mult în zonele colinare şi de câmpie şi mai puţin în cele montane. Cei mai spectaculoşi urşi de Anul Nou îi întâlnim în Bosanci, Udeşti, Chilişeni, Ştirbăţ, Poieni, Boroaia şi în zona Câmpulungului, în special la Sadova şi la Fundu Moldovei (zona Bucovinei) şi la Dărmăneşti (zona Bacăului).
Acest joc presupune existenţa unui grup mare de persoane alcătuind ,,ceata ‘’condusă de un căpitan. Ceata este compusă din urşi, ursari, irozi, mascaţi şi toboşari. Toboşarii incep repetiţiile de la Sfântul Andrei,au tobele legate de trunchi cu cingători numite bete la care bat cu două ciocănele diferite ritmuri. Ei au o mare importanţă deoarece dau tonul jocului. Sunt îmbrăcaţi în bluze roşii, au pe cap o şapcă specială prevăzută de jur împrejur cu oglinzi şi mărgele, obrajii sunt vopsiţi cu roşu, pantalonii sunt negri, iar pe partea laterală de sus în jos au pamblici tricolore.
Ursarii sunt persoane care conduc urşii impunând acestora mişcările ce trebuie să le facă prin comenzile care le dau. Sunt îmbrăcaţi cu cămăşi albe având la mijloc brâie late numite cingători, pe cap pălării negre prevăzute de jur îmrejur cu pene, iar în mâini au ciomege sau cearlăie la capătul cărora pornesc lanţuri ce se prind de capul fiecărui urs. Se spune că ursul execută mişcările impuse de ursari numai dacă acesta este legat cu lanţul de cearlăul ursarului, iar urşii sunt persoane îmbrăcate în piei de urs ,la cap au doi canafi mari din lână roşie. Irozii, îmbrăcaţi în haine femeieşti (cămăşi albe, cingători sau bete aşezate în diagonală pe piept şi spate, catrinţe roşii prevăzute cu batiste cusute şi coifuri pe cap din hârtie de diferite culori, fluiere şi săbii în mâini).Jocul lor oferă un spectacol inegalabil de lumină şi culoare ce se desfăşoară în sunetul ţicnalelor care dialoghează pe două tonuri diferite pe fondul răpăitului de tobe.Tinerii se duelează in mod simbolic.
La fel ca în jocul cu capra, căluților sau dansul cerbului şi în cazul urşilor pot fi identificate câteva secvenţe: rostogolirea urşilor în cerc, bătutul şi moartea ursului, apoi învierea, precum şi urcarea acestuia pe toiag. După executarea momentelor principale din timpul dansului, urşii se mişcă independent, se iau la trântă, fac tumbe. Melodia ursărească este însoţită de numeroase strigături: „Ursul meu, cu sania,/ L-am adus din Spania/ Scoală, ursule, de jos,/ Să te văd cât eşti de gros;/ Scoală, ursule-n picioare,/ „Să te văd cât eşti de mare“.
Ocenaudio, un nou editor de fișiere audio printre multe alte programe similare, mai mult sau mai puțin complexe, având însă câteva avantaje de necontestat. Acest program are la baza Ocen Framework, o librărie audio extrem de puternică dezvoltată pentru simplificarea și standardizarea prelucrării și analizei fișierelor audio.
Ocenaudio
Câteva caracteristici:
Cross platform - funcționează pe arhitecturi diverse: Mac OsX, Linux, Windows
Număr mare de fișiere prelucrate simultan. Toate operațiile asupra unui fișier se fac în background putând lucra asupra altuia în același timp. L-am testat cu 10 fișiere simultan fără ca programul să se blocheze.
Programul este dezvoltat de un grup de brazilieni de la Universitatea Santa Clara cu scopul de a fi ușor de utilizat de persoane fără cunoștințe speciale în domeniu. Practic poate fi utilizat de către oricine fără a fi inginer de sunet sau a avea cunoștințe speciale de analiză spectrală.
Are suport pentru pluginurile VST (Virtual Studio Technology)
Posibilitatea de previzualizare a efectelor în timp real.
Editarea de fișiere foarte mari. L-am testat cu un fișier de 244 Mo.
Fereastră dual spectru și posibilitatea de analiză spectrală cu aplicare în timp real a modificărilor.
Satelitul XW2-F
Pentru cunoscătorii programului Audacity, e ușor de observat similitudinile dintre acestea cu precizarea că Ocenaudio este net superior din toate punctele de vedere chiar excluzând facilitățile suplimentare implementate.
Satele din România - obiceiuri ce se pierd din România de altădată
Cu steaua de Crăciun
Umblatul cu steaua: În satele creştinilor români, umblatul cu steaua e un obicei care începe în Ajunul Crãciunului şi ţine panã la Boboteazã sau chiar panã la Sfântul Ion. Copiii care umblã pe uliţe sau pe strãzi cu Steaua se numesc ,,stelari” şi îi reprezintã, practic, pe Magii care au vestit Naşterea Domnului şi care şi-au purtat paşii spre ieslea în care s-a născut Iisus mergând dupã o stea.
În România, obiceiul umblatului cu Steaua este practicat în toate zonele fără deosebiri semnificative. Steaua este reprezentatã fizic printr-o stea, fãcutã pe schelet de lemn. Aceasta are 4, 6 sau 8 colţuri, iar între colţuri stau întinse lanţuri de hârtie coloratã. În centrul stelei stã o icoanã de hârtie cu Naşterea Domnului, Fecioara cu Pruncul sau numai Iisus.
Cu steaua de Crăciun. 1932
„Dupã ce S-a nãscut Iisus în Betleemul din Iudea, în zilele impãratului Irod, iatã cã au venit nişte magi din Rãsãrit la Ierusalim şi au întrebat: „Unde este Impãrâtul de curând nãscut al Iudeilor? Fiindcã I-am vãzut steaua în Rãsãrit şi am venit sã ne închinãm Lui.” (Evanghelia dupã Matei 2:1-2)
Două documentare de excepție despre distrugerea industriei de vârf a României. Cum de a fost posibil? Personal nu cred că se putea face acest jaf organizat fără complicitatea pasivă sau mai degrabă activă a fostelor și actualelor servicii de informații indiferent de tipul și numele pe care-l poartă. Eu cred că sunt principalii vinovați indiferent de teoriile mai mult sau mai puțin conspirative aruncate muritorilor de rând cu scop clar de dezinformare. Găsiți mult mai multe în link-ul de la sfârșit, pe canalul video al Digi24.