joi, 1 septembrie 2016

Dionisie Scitul


Socoteala timpurilor

Aveți idee de la cine a pornit noul calendar care începe numărarea anilor  începând cu Hristos? De vină este unul din strămoșii noștri din Dacia, nordul Dobrogei numit Dionisie Scitul.
Este unul din numeroşii „călugări sciţi" pe care ni l-a dat Dacia Pontică. Mai este cunoscut și ca Dionisie cel Mic adică Smeritul și s-a născut în Sciţia Mică pe la anul 470. 


Acesta s-a călugărit din tinereţe la una din renumitele mănăstiri ale Eparhiei Tomisului, apoi fericitul Dionisie, supranumit şi „Romanul", se duce în Orient, la Mormântul Domnului şi în Asia Mică, apoi se stabileşte la o mănăstire din Constantinopol. Era un teolog ortodox desăvârşit şi cunoştea perfect limbile greacă şi latină. Datorită erudiției sale în anul 496, este trimis la Roma. Aici intră în Mănăstirea Sfânta Anastasia şi ajunge traducător renumit din greacă în latină şi predă mulţi ani dialectica cu prietenul său Casiodor la Universitatea Vivarium din sudul Italiei - Calabria
Cuviosul Dionisie cel Mic era şi un bun cunoscător al astronomiei, ştiinţă ce o învăţase la Alexandria, centrul astronomiei antice. Astfel, el a întemeiat era creştină dionisiacă, în locul erei păgâne, începând calendarul şi numărătoarea anilor:

„ De la întruparea Domnului nostru Iisus Hristos, iar nu de la împăratul Diocleţian, ca până atunci, pentru ca astfel să fie tuturor mai cunoscut începutul nădejdii noastre şi pentru ca să apară mai clară cauza răscumpărării neamului omenesc, adică Patimile Mântuitorului nostru".

Astfel, era creştină întemeiată de fericitul Dionisie cel Smerit a intrat în vigoare la Roma în anul 527, iar până la începutul mileniului al doilea a fost adoptată în toată lumea creştină.

Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele vesnice in Italia, la Vivarium, pe la 545-550, iar prăznuirea lui se face pe data de 1 septembrie odată cu începerea anului nou bisericesc.