sâmbătă, 18 iunie 2016

Xastir


Xastir - APRS

Xastir este unul din programele pentru APRS specific sistemelor Unix. Automatic Packet Reporting System (APRS), de asemenea, cunoscut sub numele de "Sistem de raportare automată a poziției",  este un sistem bazat pe comunicații digitale pentru radio amatori folosit în raportarea în timp real a poziției utilizatorului și a informațiilor digitale pentru utilizatorii de pe rețea.


Sistemul APRS a fost inițial dezvoltat de Bob Bruninga, WB4APR în urmă cu mai mult de 20 de ani și se baza pe rețelele de Pachet Radio, evoluând rapid într-un sistem solid de rețele interconectate. Xastir este o aplicație pentru calculator care oferă accesul clientului la această rețea folosind protocolul APRS.
Instalarea programului este simplă, în mod normal trebuie să-l aveți deja în depozitul de soft așa că procedați conform distribuției sau cel mai bine compilați programul din surse. După instalare urmați următorii pași pentru al configura:

1. Generați o parolă - Aveți nevoie de o parolă pentru funcționarea programului așa că generați una cu următoarea comandă în terminal

callpass YOURCALL ~

 unde înlocuiți YOURCALL cu indicativul propriu. Notați parola generată pentru a o introduce ulterior în setările programului.

2. Configurarea indicativului. Porniți programul cu comanda xastir și mergeți în File - configure - station, ca în imagine.


Introduceți toate datele necesare, indicativ, lotitudune, langitudine și bifați opțiunile dorite, comentarii despre stație etc. apoi clic pe butonul OK și vă întoarceți la ecranul principal.

3. Configurarea serverului de internet APRS. - mergeți la Interface - Interface Control - Add și selectați Internet Server - Add


la Host introduceți unul din serverele de internet existente, apoi portul de conectare și parola ca mai sus.
Bifați să se conecteze automat la plecarea programului, puteți pune filtre de distanță sau adăuga câte servere doriți. Pentru majoritatea portul standard de conectare este 14580.
Programul are foarte multe opțiuni pe care le descoperiți în manualul acestuia sau pe forumurile dedicate. Pentru a vedea dacă l-ați configurat corect mergeți spre exemplu la  APRS.fi  si vedeți daca ați apărut pe hartă.
De asemenea găsiți online multe locații de unde puteți descărca hărți suplimentare, eu personal le prefer pe cele de la OpenStreetMaps, în funcție de gustul fiecăruia.

~ 73 ~ 73 ~ 73 ~ 73 ~ 73 ~