Misiunea Halpro - Projet Halverson nr 63
"Fie lovim Ploieştiul, fie murim încercând s-o facem" ; 12 iunie 1942: Primul atac aerian american asupra României, având ca obiectiv zona Ploieşti; atacul s-a soldat cu un eşec.
Cunoscut sub numele de misiunea Projet Halverson nr 63, prescurtat ”Misiunea Halpro ”, acest bombardament a fost cel dintâi atac aerian american în Europa și primul în România.
În mai 1942, când grupul american de bombardiere a ajuns la Khartoum, în Sudan, comitetul mixt al statelor majore americane a indicat escadrilei să atace rafinăria Astra Româna de la Ploiești, care procesa în jur de 2 milioane tone țiței anual, alimentând cu carburanți și lubrifianți și blindatele germane care acționau în URSS, și Corpul African al lui Erwin Rommel, desfășurat în coasta Egiptului și orientat spre Suez.
Nu se știa nimic despre tăria și despre amplasamentele apărării antiaeriene de la sud de Carpați. Ca să nu mai vorbim și de faptul că bombardierele Liberator B 24 erau testate pentru prima dată în luptă, iar echipajele lor nu participaseră până atunci la nici o misiune cu caracter similar. Au decolat de pe aerodromul școlii de pilotaj RAF de la Fayid, situat la est de Cairo, pe litoralul Mării Roșii, în seara zilei de 11 iunie 1942, la ora 22:30.
Au traversat Marea Mediterană și Turcia, pe directia golful Antalia – est Istanbul, apoi Marea Neagră, până deasupra Dobrogei, de unde au schimbat capul compas spre vest. Pe parcurs, aparatele s-au pierdut unul de altul sș nici nu se mai puteau regăsi, fiindu-le impusă de la plecare tăcerea desăvârșită a echipamentelor radio. Cele 13 bombardiere americane Liberator, decolate din Egipt, au executat un atac total lipsit de concludență în misiunea de a bombarda Ploieștii, lovind la câteva zeci de kilometri alături.
Nu toate aparatele americane au reusit să revină pe pistele bazei de la Fayid. Unul a aterizat la Alep, în Siria. Altul tocmai la Ramadi, în Irak. Oricum, se poate aprecia că au avut noroc
Americanii şi-au reluat însă atacurile aeriene asupra Ploieştiului, în anii 1943 cu operaţiunea Tidal Wave şi 1944, de această dată distrugerile fiind destul de importante.