miercuri, 3 decembrie 2014

Petre Țuțea

Petre Țuțea

3 decembrie: Petre Țuțea – 23 de ani de la trecerea la Domnul

Petre  Țuțea  (6 octombrie 1902- d.3 decembrie 1991), a fost supranumit “un  Socrate român”, datorită preocupărilor sale  filosofice și  rolului educativ asumat prin exemplul său personal, în orice circumstanțe, chiar și în închisoare.

Din cauza persecuției a publicat foarte puțin înainte de  1989, însă imediat după prăbușirea regimului comunist, scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile.

A fost arestat de către autoritățile comuniste și anchetat fără condamnare timp de 5 ani si apoi  arestat din nou  sub acuzația de uneltire contra ordinii sociale,condamnat la 10 ani închisoare în 1957,  pentru ca  apoi sa i se intenteze un nou proces în  1959,  in urma caruia  este condamnat la 18 ani muncă silnică, din care a executat 8 ani  în diverse penitenciare, mai ales la Aiud.

După ce a fost eliberat în 1964, cu sănătatea zdruncinată în urma torturilor din închisoare, Țuțea s-a aflat permanemt  sub observația securității comuniste.

 

 

" La pușcărie am demonstrat vreme de două ore că istoria românilor,dezgolită de crucile de pe scuturile voievozilor,e egală cu zero. Că doar voievozii nu s-­au bătut pentru ridicarea nivelului de trai ! Istoria se face cu Biserica. "