joi, 3 aprilie 2014

Weather Fax


Radiofax 

Radiofax, de asemenea, cunoscut sub numele de weatherfax (de la  cuvintele "fax, vreme") și HF fax (datorită utilizării sale frecvente în unde scurte), este un mod analog pentru transmiterea de imagini monocrome iar mai nou și color. Acesta a fost predecesorul SSTV înainte de apariția liniilor de telefonie comerciale și a fost cunoscut, mai tradițional ca "radiofacsimile". Scopul este de a transmite hărți și informații meteo către navele din mare de la stațiile de Radiocoastă.

În pofida apariției sistemelor navale de preluare a datelor direct din rețeaua de sateliți, emisiile în unde scurte încă continuă posibil ca un backup în cazuri de avarie, cât și datorită numeroaselor echipamente vechi aflate în dotarea flotelor.

Programul Hamfax

Recepția hărților meteo poate fi făcută de către oricine folosind un simplu receptor de HF și un program adecvat. Cel mai simplu program de facsimil, ușor de instalat și utilizat este Hamfax. Instalarea se poate face din depozitul distribuției sau direct de pe pagina acestuia:
sau ultima versiune de cod de la Github. Deschideți o consolă și dați următoarea comandă: 

git clone git://git.code.sf.net/p/hamfax/code hamfax-code

după descărcare urmați instrucțiunile. 

Cel mai simplu sunt de urmărit transmisiile stației GYA din Northwood, UK, ce operează cu  10 kW pe frecvențele de 2618.5, 4610, 8040 și 11086.5 kHz conform unui orar pentru flota Atlanticului de Nord. Al doilea emițător este din Hamburg al Deutscher Wetterdiens și emite pe 3855 kHz, 7880 kHz și 13882.5 kHz.

Pentru operatorii de moduri digitale, ultima versiune a programului Fldigi are implementată opțiunea de Weatherfax și NAVTEX.

Fldigi la recepție

Link-uri: