duminică, 23 martie 2014

Tutorial "Enigma"


Tutorial "Enigma"

Pentru că mulți amici mă tot întreabă cum pot utiliza programele de simulare a mașinii de criptat Enigma, am să pun câteva link-uri utile și explicative pentru criptare, trimitere și decriptare mesaje.

Softul de simulare

În primul rând trebuie să descărcați unul din programele de simulare existente:
Există de asemenea foarte multe simulatoare online destul de intuitive și ușor de folosit, însă cred că cel mai realistic simulator este cel al amicului Dirk Rijmenants. După instalarea programului mergeți la următoarea adresa - Enigmaworldcodegroup Aici urmăriți pașii indicați. Este foarte important ca softul odată instalat sa-l butonați în exces pâna vă obișnuiți cu el și mai ales cu setările, în ordinea indicată:
  • alegerea tipului mașinii
  • alegerea rotoarelor și setarea acestora
  • conectarea ștecherelor
- Adjust Enigma settings Tipăriți pe file instrucțiunile, sunt mai ușor de folosit. Citiți apoi setările adiționale unde cea mai importantă funcție este cea de Autotyping. Atenție: setările cât și felul prelucrării mesajelor este diferit între cele două tipuri de bază; Wermacht și Kriegsmarine.


Video tutorial realizat de profesorul Tom Perera

Apoi urmați în ordine cei trei pași:
pentru marina de război există o pagină separată cu setările mașinii
Pagina este realizată de Bruce Culp - N7CLH, iar în cazul țn care aveți nelămuriri sau diverse întrebări există și un Forum unde vă puteți înscrie.
Și ca supliment soft de simulare pentru Bomba:

luni, 10 martie 2014

Castelul din Carpați


Castelul din Carpați

 Jules Verne, scriitorul copilăriei, părintele anticipației și un foarte bun observator al vremurilor și naturii umane. În romanul de suflet al românilor "Castelul din Carpați", alături de descrierea pastelată a plaiurilor mioritice și a tehnologiei stranii folosite de boierul Radu Gorj; interfonul, câmpul electromagnetic, holograma cu laser etc. ,acesta descrie și oamenii locurilor cu bune și cu rele.


Era perioada bonjuriștilor, a lui Eminescu, Creangă și Cilibi Moise, a luptei elementului românesc de formare a statului național. Iată ce scria Verne într-un pasaj din romanul său cu privire la relațiile dintre evrei și țăranii români din Transilvania:

" Cine era proprietarul acelui han? Un evreu pe nume Ionas, un om de treabă, de vreo şaizeci de ani,cu un chip prietenos, dar foarte semit, cu ochii lui negri, nasul încovoiat, buzele ţuguiate, părul lins şi tradiţionala ţăcălie.  Amabil şi săritor, împrumuta bucuros mici sume de bani unuia şi altuia, fără să se arate exigent în ceea ce priveşte garanţiile şi nici prea cămătar în ceea ce priveşte foloasele, deşi pretindea să fie plătit la datele declarate de împrumutat. Să dea Dumnezeu ca toţi evreii stabiliţi în Transilvania să fie la fel de înţelegători ca hangiul din Vereşti! Din nefericire, Ionas cel cumsecade era o excepţie.  Coreligionarii săi, prin cult, confraţii săi, prin profesie, ―  fiindcă toţi sunt crâşmari, vânzând băuturi şi articole de băcănie ― practică meseria de împrumutător cu gaj, cu o asprime îngrijorătoare pentru viitorul ţăranului român. Se va vedea pământul trecând, puţin câte puţin, din proprietatea băştinaşilor în cea a străinilor.  Cum avansurile nu le sunt rambursate, evreii vor deveni stăpânii frumoaselor culturi ipotecate în profitul lor şi, dacă Ţara Făgăduinţei nu mai este în Iudeea, poate că, într-o bună zi, va figura pe hărţile geografiei transilvane. "

 Romanul a fost publicat în 1892.


sâmbătă, 1 martie 2014

Timp



Dilatarea timpului

 ~ Un experiment cu miu - mezoni. Acest film clasic documenteaza un experiment realizat în 1963, ale căror rezultate pot fi explicate doar atunci când se acceptă drept consecință faptul că ceasurile în mișcare încetinesc. Acest fenomen este cunoscut ca dilatarea timpului. Dispozitivul de referință este miu-mezonul, o particulă subatomică cu origini înafara planetei ce se deplasează la o viteză relativă. Ceea ce urmează este o explicație a experimentului descris în acest film.


 ~ Alături de alte particule foarte mulți miu-mezoni ne lovesc la fiecare oră venind  din surse din afara Pământului. Miu-mezonii sunt radioactivi și se dezintegreză  la rândul lor în alte particule. Pe parcursul experimentului aceștia sunt detectați de către o cameră de scintilație care emite un flash de lumină ori de câte ori o particulă intră în camera sau se descompune în ea. 
  
~ Experimentul folosește tuburi fotomultiplicatoare pentru a detecta lumina intermitentă și un osciloscop ce măsoară timpul dintre intrarea unei particule și dezintegrarea ei.Folosind o placă groasă construită din bare de fier, experimentatorii au posibilitatea de a opri miu-mezonii în camera de detecție.
   
~ Aceștia călătoresc la o viteză de 300 de metri pe microsecundă. Mt Washington unde are loc acest experiment, are o înăltime de 1917  metri deasupra nivelului mării. Punctul crucial al experimentului este determinarea a câți de mulți miu-mezoni vor supraviețui într-o călătorie de la o altitudine de 1917 metri de nivelul mării. Se va vedea că dintr-un  eșantion de 568 de miu-mezoni care ajung în partea de sus a muntelui numai 27 traiesc mai mult. detectați la baza lui.