miercuri, 6 martie 2013

Krisnamurti


Decarii - Krisnamurti

 #Numãrul 10: Krisnamurti (1895-1986). Când a zãrit pe plaja din Madras un bãietel de 6 ani, pe nume Jiddu, teosoful britanic Charles W. Leadbreather spune cã ar fi vãzut o aurã deasupra cãpsorului si ar fi declarat: "Iatã-l pe noul Hristos, Salvatorul din Orient". Englezul l-a luat cu sine si a început sã-i poarte de grijã.


  În 1911, Annie Besant, conducãtoarea teosofilor, cea mai elocventã suporterã a New-Age-ului, îl declarã pe bãietasul obscur drept "întruparea Învãtãtorului luminii care trebuia sã vinã". Între timp, izbucneste scandalul de pedofilie a englezului cu adolescentul, fapt pentru care Jiddu este imediat trimis la Oxford, ca sã dobândeascã o înaltã educatie. Jiddu însã nu face fatã învãtãturii. Destinat apoi Parisului, tânãrul indian este îndatã înconjurat de adoratoare, care-l introduc în tainele vietii.
   În 1922, tânãrul trece prin câteva crize de delir, lesinuri - "curãtiri", asa erau numite -, care se vor repeta de-a lungul vietii sale.
   La 28 de ani, obosit de rolul sãu divin, Krisnamurti se abjurã public de teosofie si se dezice de rangurile divine atribuite, declarându-se doar Învãtãtor iluminat. Se retrage în California, unde fondeazã câteva scoli de orientalism. Niciodatã el n-a condamnat amorul liber. Krisnamurti s-a bucurat de popularitate considerabilã. Cãtre sfârsitul carierei sale, este cãutat de starurile de la Hollywood, în speranta unei atingeri divine, printre care Greta Garbo (care apoi se sinucide), Charlie Chaplin, Aldous Huxley...
   Cu câteva zile înainte de moarte, Krisnamurti declara:"Timp de 70 de ani, aceastã superenergie... ba nu, aceastã imensã energie si imensã inteligentã au folosit trupul acesta... Nu stiu dacã lumea realizeazã ce energie si ce inteligentã imensã s-au manifestat prin trupul acesta! N-o sã mai vedeti un alt trup ca acesta si nici inteligenta supremã care a operat în mine, pentru sute de ani de acum înainte!"

extras din Galileeanul de Lucian Cristescu pagina 25

Link: - Wikipedia