vineri, 28 decembrie 2012

Zoroastru


Decarii - Zoroastru

 #Numãrul 7-Zoroastru (Zarathustra); Despre el se spune cã ar fi trãit între 628-551 î.Hr. si, prin urmare, ar fi fost si el contemporan cu Buda si ceilalti. Nãscut într-o familie de cavaleri de lângã Teheran, trãieste din cresterea animalelor. La 40 de ani are niste vedeniicare-l conduc la întemeierea cultului lui Ahura Mazda. Devine preot, matematician si astrolog. Dupã istoricii greci ar fi fost si un initiat în ocultism si magie.


 Ca sã-si asigure succesul, el nu înlãturã politeismul popular, ci îl aseazã doar pe Ahura Mazda ca centru si vârf al lumii zeilor, ca singurul care meritã închinare. Treptat, sistemul sãu religios se îndreaptã spre un dualism ciudat - dualism pentru cã reduce totul la antagonismul dintre Ahura Mazda (zeul bun) si Ahriman (zeul rãu) si ciudat pentru cã, în cele din urmã, Binele (Ahura Mazda) îl învinge pe Ahriman.Religia lui mentine cultul focului, pentru care îi închinã temple.



 Dupã o vreme, reuseste sã-l converteascã pe rege. De atunci încolo rãmâne curteanul lui pânã la moarte, bucurându-se de onoruri si de o viatã tihnitã. Religia sa ajunge sã influenteze iudaismul si, într-o mãsurã mare, gnosticismul. Prin acesta din urmã, ajunge sã penetreze si crestinismul medieval.

@ Extras din Galileeanul de Lucian Cristescu - pagina 22. @