sâmbătă, 15 octombrie 2011

YR1X


YR1X - Stratospherium 2011

Pe data de 15 octombrie 2011, un eveniment deosebit a avut loc in sudul Romaniei. Lansarea unui balon stratosferic de mare altitudine. Plecat de la ideea astronomului Catalin Beldea, scopul misiunii a fost inregistratrea si transmiterea de imagini de la limita stratosferei.


Imagini superbe din stratosfera

In misiune au fost antrenati si radioamatorii de la radioclubul YO3KSR apartinand de SRR. Acestia au asistat lansarea, zborul cat si recuperarea, la bord fiind instalat un sistem APRS pentru raportarea permanenta a pozitiei, astfel intregul zbor a fost urmarit live si monitorizat de multi radioamatori din tara si din afara. Misiunea a primit de la autoritatea ANCOM indicativul special YR1X si a putut fi urmarit pe www.aprs.fi. Sponsorul a fost revista Stiinta si Tehnica.


Traseul urmat de balon

Ideea zborului a fost simpla, balonul odata lansat in zon Buzau s-a ridicat pana la inaltimea maxima posibila ce a depins de factori meteo, tehnici etc. apoi s-a spart revenind spre sol cu ajutorul parasutei de recuperare langa comuna Agaua in Braila. Nacela a avut in dotare doua camere video, una de inalta definitie pentru inregistrare si alta cu emisie live pe 2,4 Ghz plus trackerul APRS pentru identificarea pozitiei. Lansarea s-a facut la ora 09:00 si s-a terminat la 11:20 reusind sa se atinga altitudinea de 35.304m record est european.