sâmbătă, 1 octombrie 2011

Sinca Veche


Sinca Veche - Templul dac

Aflata in tara Fagarasului, la cativa kilometri de Persani, localitatea Sinca Veche are o atractie turistica mai deosebita, asa zisul "Templu al Dorintelor". Constructia in sine este subterana si face parte dintr-un complex mai vechi de origine daca. Templul este sapat intr-un deal si are trei componente principale, turnul de ruga, altarul si locul de adunare.


Interiorul manastirii

Pana prin anul 2005 aici nu exista decat templul subteran iar ulterior pe terenul aferent a fost construita o manastire crestina. Pozitia e deosebit de frumoasa existand chiar un izvor numit Buna Vestire. Langa templu se pot observa rasturnati mai multi bolovani de forma cubica, evident prelucrati ce se pare ca au facut parte dintr-o veche cetate dacica.


Marcaj la ziduri

Initial in altarul subteran existau dispuse mai multe simboluri cu origine ciudata, spre exemplu in interiorul nisei era sapata in perete o combinatie formata din Steaua lui David si simbolul Ying Yang iar pe ziduri erau scrijelite cateva simboluri ciudate, acum sterse deoarece se pare ca erau foarte recente si atribuite unui cult satanic.


Altarul subteran

Aici prin anul 1750 s-au refugiat in subteran cativa calugari ortodocsi, punand bazele crestine ale locului. Totodata in manastirea nou construita se gasesc parti din moastele sfantului Nectarie de la Eghina cunoscut prin puterile sale vindecatoare, motiv pentru care vin foarte multi credinciosi sa se roage pentru sanatate.


Clopote

Desi s-a scris multa literatura despre templul din Sinca Veche trecand prin tot amalgamul de la daci la extraterestri si de la magii la vindecari miraculoase, locul merita vizitat datorita frumusetii, linistii si pacii sufletesti pe care o emana.

Link-uri:
  1. Foto 
  2. Sinca Veche
  3. Google
  4. Harta