vineri, 26 iulie 2019

Skybot F850


Skybot F850 - Fedor

Un robot avatar și o premieră mondială. Robotul android a ajuns la centrul spațial Baikonur pentru  primul zbor orbital şi va rămâne acolo o săptămână și jumătate. Informația a fost transmisă pe rețelele media de către Rogozin, șeful Roscosmos.
Robotul ce inițial s-a numit Avatar și-a căpătat denumirea de FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) și se va alătura echipajului rus al Stației Spațiale Internaționale pe 22 august.


În 2018, a fost creat modelul expozițional al FEDOR pentru Centrul Expozițional All-Rus (VDNKh) din Moscova. FEDOR va executa diverse sarcini și experimente la bordul ISS  ce va conta în pregătirea trimiterii acestuia pe Lună, premergător viitoarelor misiuni umane.


Lansarea navei spațiale Soyuz MS-14 este programată pentru 22 august. Acesta va trece într-un mod fără pilot și va deveni un test pentru vehiculul de lansare Soyuz-2.1a, ce va înlocui mai vechea Soyuz-FG ce ani de zile a fost principalul cărăuș de echipaje umane și echipamente pe orbită.
________________________________________



joi, 25 iulie 2019

Pildă


Pilda ceşcuţei de ceai

de Arsenie Boca

O familie a plecat într-o excursie în Anglia pentru a cumpăra ceva dintr-un frumos magazin de antichități, pentru celebrarea celei de a 25-a aniversări de la căsătorie. Și soției și soțului le plăceau antichitățile și produsele din argilă, obiecte ceramice, în special ceştile de ceai.
Au observat o ceașcă excepțională și au întrebat: „Putem să vedem ceşcuţa aceea? Nu am văzut niciodată ceva atât de frumos!”.
În timp ce doamna le oferea ceea ce ceruseră, ceşcuţa de ceai a început să vorbească:

‒ Voi nu puteți să înțelegeți. Nu am fost de la început o ceșcuță de ceai. Cândva, am fost doar un bulgăre de argilă roșie. Stăpânul m-a luat și m-a rulat, m-a bătut tare, m-a frământat în repetate rânduri, iar eu am strigat: „Nu face asta!”,„Nu-mi place!”, „Lasă-mă în pace!”, dar El a zâmbit doar și a spus cu blândețe: „Încă nu!”.
Apoi, ah! Am fost așezată pe o roată și am fost învârtită, învârtită, învârtită. „Oprește! Amețesc! O să-mi fie rău!”, am strigat. Dar Stăpânul doar a dat din cap și a spus, liniștit: „Încă nu”. M-a învârtit, m-a frământat și m-a lovit și m-a modelat, până a obținut forma care i-a convenit, iar apoi m-a băgat în cuptor.
Niciodată nu am simțit atâta căldură! Am strigat, am bătut și am izbit ușa… „Ajutor! Scoate-mă de-aici!” Puteam să-L văd printr-o deschizătură și puteam citi pe buzele Sale, în timp ce clătina din cap dintr-o parte în alta: „Încă nu”. Când mă gândeam că nu voi mai rezista încă un minut, ușa s-a deschis. Cu atenție, m-a scos afară și m-a pus pe raft… am început să mă răcoresc. O, mă simțeam atât de bine! „Ei, așa este mult mai bine”, m-am gândit. Dar, după ce m-am răcorit, m-a luat, m-a periat și m-a colorat peste tot… mirosurile erau oribile. Am crezut că mă sufoc. „O, te rog, încetează, încetează!”, am strigat. El doar a dat din cap și a spus: „Încă nu!”


Apoi, deodată m-a pus din nou în cuptor. Numai că acum nu a mai fost ca prima dată. Era de două ori mai fierbinte și simțeam că mă voi sufoca. L-am rugat. Am insistat. Am strigat. Am plâns… eram convinsă că nu voi scăpa! Eram gata să renunț. Chiar atunci, ușa s-a deschis și El m-a scos afară și, din nou, m-a așezat pe raft, unde m-am răcorit și am așteptat și am așteptat, întrebându-mă: „Oare ce are de gând să-mi mai facă?”.
O oră mai târziu, mi-a dat o oglindă și a spus: „Acum uită-te la tine!”. Și m-am uitat. „Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu… Este frumoasă. Sunt frumoasă!”

El mi-a vorbit blând: „Vreau să ții minte, știu că a durut când ai fost rulată, frământată, lovită, învârtită, dar, dacă te-aș fi lăsat singură, te-ai fi uscat. Știu că ai amețit când te-am învârtit pe roată, dar, dacă m-aș fi oprit, te-ai fi desfăcut bucățele, te-ai fi fărâmițat. Știu că a durut și că a fost foarte cald și neplăcut în cuptor, dar a trebuit să te pun acolo, altfel te-ai fi crăpat. Știu că mirosurile nu ți-au făcut bine când te-am periat și te-am colorat peste tot, dar, dacă nu aș fi făcut asta, niciodată nu te-ai fi călit cu adevărat. Nu ai fi avut strălucire în viață. Dacă nu te-aș fi băgat pentru a doua oară în cuptor, nu ai fi supraviețuit prea mult, fiindcă acea întărire nu ar fi ținut. Acum ești un produs finit. Acum ești ceea ce am avut în minte prima dată când am început să lucrez cu tine”.

Morala este aceasta: Dumnezeu știe ce face cu fiecare dintre noi. EL este Olarul, iar noi suntem argila Lui. El ne va modela, ne va face și ne va expune la presiunile necesare, pentru a fi lucrări perfecte care să împlinească buna, plăcuta și sfânta Sa voie.
Dacă viața pare grea și ești lovit, bătut și împins aproape fără milă; când lumea îți pare că se învârtește necontrolat; când simți că ești într-o suferință îngrozitoare, când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă, așază-te și gândește-te la cele citite aici și apoi discută puțin cu Olarul.



miercuri, 17 iulie 2019

Apollo 11


Apollo 11 - 50 de ani

Anul acesta se comemorează 50 de ani de când oamenii își lăsau amprentele pașilor pe Oscar 0.
În urmă cu o jumătate de secol, pe 16 iulie 1969, era lansată a 11-a misiune a programului american Apollo formată din trei astronauți,  Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă şi Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar.
Pe 20 iulie 1969 Neil Armstrong devine primul om ce pășește pe suprafața Lunii, urmat de Aldrin în timp ce Collins orbita deasupra lor.

Rod al cursei spațiale între marile puteri la acel moment și al războiului rece, aselenizarea, prin cele 6 misiuni lunare reușite reprezintă cel puțin până în acest moment, cea mai mare realizare a umanității. Pentru a comemora acest eveniment remarcabil în istoria lumii, în acest an au loc pe tot globul foarte multe evenimente dedicate.

Apollo 11 Moon Launch 50th Anniversary | CBS News Special Coverage

" Fifty years ago today, Apollo 11 began its voyage into American history. The Saturn V rocket carrying astronauts Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin and Michael Collins launched from the Kennedy Space Center in Florida at 9:32 a.m. on July 16, 1969 — and just four days later, man first set foot on the moon. The moon mission was a milestone in human history. "
Printre agenții spațiale, universități, firme de profil etc. parte la acest eveniment sunt bineînțeles și radioamatorii care  în acest an prin programele NASA, la nivel de radiocluburi cât și individual marchează evenimentul prin apariții în eter, în moduri de lucru foarte diferite, HF, Satelit, E.M.E. etc. a diferite indicative speciale dedicate.

Un exemplu de activare E.M.E.

Se acordă QSL-uri și diplome speciale, medalii, plachete, se organizează concursuri, evenimente de tip Fielday etc. Pentru a fi la zi, cel mai bine este urmărirea DX - clusterelor, a transmisiilor QTC, buletinelor BBS și a paginilor web dedicate.

73 și ochii pe ei!


miercuri, 3 iulie 2019

Coruperea Americii


Coruperea Americii - Marxismul Cultural

"Un film realizat realizat de James Jaeger, subtitrat în română, care beneficiază de comentariile unor reprezentanți de seamă ai curentului conservator din America: Pat Buchanan, Ron Paul, Ted Baehr, G. Edward Griffin, Edwin Vieira, Michael Badnarik, Larken Rose, Stefan Molyneux și Walter Reddy."

"Interviu cu Srdja Trifković, reputat autor, comentator si scriitor sarb. Trifkovici este editorul pentru afaceri externe al revistei americane Chronicles."

Europa Neomarxistă vs Europa Națiunilor - cu Gen. Mircea Chelaru

"Liderii de astăzi ai Uniunii Europene s-au îndepărtat foarte mult de idealurile Europei Unite de la început. Încet, încet, tot proiectul european a alunecat periculos spre neomarxismul cel mai radical. Actualul UE seamănă tot mai mult cu un Soviet Suprem care încearcă să controleze totul și care și-a propus să dezintegreze identitățile naționale și cultura Bătrânului Continent."


"Cum vrea să facă asta? Exact ca toate imperiile trecute: prin amestecarea etnică, culturală și religioasă până în punctul în care națiunea etnică formatoare a fiecărei țări să nu mai conteze. Iar pentru a ajunge aici, este nevoie de o migrație africană și arabă fără limite, de discriminarea politică, religioasă și de gen a majorității. Cu alte cuvinte, migrația care a dat peste cap multe țări europene este asezonată cu așa zisa corectitudine politică (în realitate o cenzură agresivă de tip comunistoid) și cu un proces accelerat de homosexualizare a societății..."