duminică, 30 iunie 2019

Bureți iuți


Bureți iuți -  lăptoși

Bureții lăptoși, sau Lactifluus piperatus, cunoscuți și ca bureți iuți sau iuțari, apar de obicei începând cu sfârșitul lunii iunie până în a doua jumătate a lui iulie în general în pădurile de foioase, predominant în cele de fag, arbori cu care stabilește un fel de simbioză. Poate fi găsit în toată Europa, în mod abundent în pădurile din jurul Mării Negre.


Pălăria este adâncită spre interior și atinge la maturitate 6-16 cm. Culoarea este alb cremos și lasă un lapte extrem de iute, de unde și numele. Datorită acestei secreții are un gust rău, ceea ce nu-l face prea căutat. Este consumat de obicei sub formă de salate, fiert cu oțet, hrean și usturoi, sau în funcție de preferințe, chiar fript cu ulei și usturoi care îi mai ia din tărie. De obicei înainte de preparare se ține timp de o oră în apă cu puțină sare.
Ca salată se pun și la borcan pentru iarnă, însă trebuie ținut cont că în timp bureții, chiar conservați prind un gust amar. 
Puși la uscat, devin un foarte bun condiment folosit în diverse mâncăruri.


Pe internet, sau în cărțile de bucate găsiți multe rețete culinare cu această ciupercă.
Se pare că latexul secretat are efect antiviral, iar în unele zone e folosit ca remediu împotriva viermilor intestinali.