sâmbătă, 20 ianuarie 2018

MIG 25


MiG-25 'Foxbat'

Mikoian-Gurevici MiG-25 Interceptor. Un avion legendă este un interceptor supersonic şi un avion de recunoaştere proiectat şi fabricat în Uniunea Sovietică de biroul Mikoian-Gurevici. A zburat prima dată în 1965 și a intrat în serviciul armatei în 1970 și are viteza maximă de 2,83 Mach dar poate atinge 3,2 Mach, fiind dotat cu un radiolocator puternic şi patru rachete aer-aer.


Aparatul avea din construcție capabilități deosebite în manevrare, observare și interceptare, putând atinge altitudini foarte mari, la limita atmosferei. În filmul de mai jos se prezintă un zbor demonstrativ la 28.1 km.




Avionul, cel mai performant interceptor din lume la acea vreme a avut și o poveste demnă de filmele cu spioni. La 6 septembrie 1976 Viktor Belenko, pilotul unui MIG 25 a deturnat avionul aterizând în Japonia ceea ce a permis americanilor să studieze în amănunt aparatul, iar ulterior au adăugat tehnologiile respective la interceptoarele lor. Rușii au modificat ulterior aparatul adaptând tehnologii noi ceea ce l-a făcut mai performant.


Întreaga istorie este redată în documentarul de mai jos:


~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~