duminică, 16 iulie 2017

Bureți vineții


Vinețica pestriță

Russula virescens sau Oițe ori Vineciori, cum mai sunt denumiți în funcție de zonă, crește în pădurile de foioase și prin crânguri, începând din iunie și până în octombrie.


Pălăria este hemisferică, convexă-plană și adâncită la centru. Suprafața pălăriei are culoarea cenușie-verzuie, galben verzuie, cuticula ușor separabilă de carne, uscată si se crapă ușor. Lamelele albe sau albe cu nuanțe gălbui sunt libere. Piciorul este înalt, gros, alb sau alb cu nuanțe cenușii, plin buretos, cilindric. Carnea acestei ciuperci este albă, tare și sfărămicioasă. Are miros plăcut de miez de nucă. Este comestibilă, foarte bună și se gătește sub diverse forme în funcție de gust și rețetă.


Ca mod rapid de preparare, se pun la fript cu sare pe o plită sau pe jar cu  usturoi pisat, sunt foarte hrănitori, iar internetul este plin de rețete culinare cu bureți vineciori. Dacă nu ați mai cules, recomand ca cel puțin prima dată să mergeți cu cineva care îi cunoaște bine pentru a nu-i confunda cu specii asemănătoare otrăvitoare.