Bomba Țarului
Bomba cu hidrogen, cea mai distructivă armă de pe pământ. Începând cu prima jumătate a secolului trecut, cele două puteri ideologic antagonice au declanșat războiul rece și o cursă a înarmărilor fără precedent în istorie. Bomba termonucleară, sau cu cu hidrogen, datorită tipului de reacție este cu mult mai distructivă decât cea atomică clasică fiind chiar de 2000 mai puternică decât cea de la Hiroshima.
Primul test cu o astfel de armă a avut loc pe 1 noiembrie 1952 în cadrul proiectului Ivy Mike și a fost testată în Oceanul Pacific, explodând cu o forţă de 10, 4 megatone de TNT, fiind de peste 450 de ori mai puternică decât cea lansată peste oraşul Nagasaki.
Al doilea test de amploare a avut loc pe 1 martie 1954 pe atolul Bikini în cadrul operațiunii Castle Bravo unde explozia estimată inițial la 6 mega tone a fost în realitate cu 250% mai puternică producând efecte catrastofale, practic a vaporizat o insulă.
Însă cea mai mare explozie din lume a fost detonată de către URSS la 30 octombrie 1961 în arhipelagul Novaia Zemlia şi a fost supranumită în occident, Bomba Ţarului. Arma termonucleară ce a fost proiectată a primit indicativul de RDS-220, denumită de echipa de proiectanţi conduși de fizicianul Andrei Saharov, Marele Ivan. Iniţial a fost proiectată cu o putere de 100 mega tone însă a fost redusă la junătate astfel că explozia a avut 50 de megatone.
" Unda de şoc a spart ferestrele chiar şi la o distanţa de 900 de kilometri. Aria distrugerii totale s-a extins pe 35 de kilometri, unde până şi rocile de la suprafaţa au fost topite. Pagube la clădirile din zona testului s-au extins la 100 de kilometri. Unda de şoc provocată în atmosferă, a orbitat Pământul de 3 ori. Energia electromagnetică a paralizat comunicaţiile în nordul URSS pentru aproape o oră. Lumina explozie a fost văzută de la 270 km. "
Efectele exploziei au fost cu adevărat înfricosătoare deși în mod paradoxal a fost cea mai curată bombă, 97% din energia ei fiind dată de reacţia de fuziune nucleară (care nu produce reziduuri radioactive).
Mai sus un documentar foarte bun despre colosala bombă si să sperăm că o să rămână definitiv doar un documentar.