sâmbătă, 10 octombrie 2015

Fox-1A


AO85 - Fox-1A

După o perioadă cu o lipsă acută de sateliți având transpordere active în detrimentul celor universitari, dotați majoritatea doar cu balize, în sfârșit spre bucuria radioamatorilor, cerul s-a populat cu "păsări" noi capabile de radio comunicații.
Startul a fost dat de către chinezi cu seria de cuburi XW CAS având transpordere lineare și LilacSat2 cu unul FM activat momentan conform unui orar.

KM4IPF - Hope

Surpriza a fost lansarea pe orbită a lui Fox-1A primul satelit mult așteptat din proiectul Fox al AMSAT-NA. Lansarea a avut loc loi 8 octombrie la 12:49:30 UT Joi, cu o racheta Atlas V aparținând Unite Launch Aliance de la baza Vanderberg din California.


Fox-1A

G0KLA a conceput un soft pentru telemetrie pentru recepție și decodare.
Satelitul a primit denumirea de AMSAT-OSCAR 85 sau AO85 și deține un transporder FM ce poate fi ușor accesat cu o simplă stsție portabilă și o antenă adecvată de către orice radioamator.

Frecvențe de lucru

~ Uplink = 435,180      CTCSS 67 Hz              ~ Downlink - 145.980 

Bineânțeles că se va ține cont de efectul Doppler. Descrierea și întreaga procedură de operare se gasește în format pdf la următorul link:

Foarte multe informații la zi despre AO85 si proiectul Fox le puteți avea urmărind regulat paginile de la AMSAT-NA și AMSAT-UK 

Să sperăm că satelitul va avea o viață lungă și că vom pune pe cer cât mai mulți activi.