vineri, 10 ianuarie 2014

Cursa spațială

Cursa spațială

Space Race este un serial documentar realizat de  BBC, prezentat în Marea Britanie pe BBC2 între septembrie și octombrie 2005, care relatează evenimentele majore și conflictele dintre americani și sovietici în cursa pentru spațiu până la prima aterizare a unui om pe Lună. Aceasta se concentrează pe Serghei Korolev, proiectantul șef de rachete sovietice, și Wernher von Braun, omologul său american. Seria a fost un efort comun a echipelor de producție de britanici, germani, americani și ruși.

Episodul 1: Cursa pentru Rachete (1944-1949)

Vom vedea rezultatele muncii lui Wernher von Braun ,celebra rachetă V-2, construită pentru naziști la Mittelwerk și Peenemünde, și activitățile sale din Germania în ultimii ani a celui de-al doilea război mondial. Atât forțele americane cât și cele sovietice pornesc cursa pentru capturarea tehnologiei rachetelor germane. Americanii însă reusesc recuperarea lui von Braun și cea mai mare parte a personalului său de conducere, împreună cu toate documentele tehnice și multe alte materiale. Vom urmări deasemeni eliberarea lui Serghei Korolev din Gulag pentru a lucra în calitate de expert pentru rachetelor sovieticilor, alături de fostul coleg Valentin Glushko , și competiția acerbă cu omologul von Braun din SUA, fiecare tabără dorind să demonstreze prin aceasta superioritatea propriului sistem politic. Este practic competiția între capitalism și comunism.




Episodul 2: Cursa pentru sateliți (1953-1958)

În timp ce se intensifică Războiul Rece, Korolev este rugat să construiască o rachetă capabilă să transporte un focos de cinci tone în America - el proiectează și construiește R-7 Semyorka, primul ICBM, iar mai târziu îi este permis să-l folosească pentru a lansa primul satelit , Sputnik 1, urmat imediat de Sputnik 2. Între timp, von Braun se luptă pentru a convinge guvernul SUA să-i permită să lanseze propriul satelit Explorer 1.


Episodul 3: Cursa pentru supravietuire (1959-1961)

 Atât americanii cât și sovieticii se pregătesc pentru zbor spatial cu echipaj uman, și vom vedea ambele părți în luptă prin dezvoltarea programului Vostok (URSS) și Proiectul Mercury (SUA), detalii de bază despre capsulele și vehicule de livrare, vom vedea, de asemenea, o parte din selecția și pregătirea astronauților ruși, și mai puțin pe cea a omologilor lor din SUA. După multe dificultăți și eșecuri pe ambele părți, inclusiv o poveste despre un eșec catastrofal la una dintre primele rachete balistice ruse, sovieticii reușesc trimiterea lui Yuri Gagarin în spațiu în premieră mondială, urmați de americani la scurt timp după aceea cu astronautul lor Alan Shepard.


Episodul 4: Cursa pentru Luna (1964-1969)

Ambele părți sunt ]n competiție acum pentru a pune un om pe Lună - americanii merg înainte în cursa spațială cu Proiectul Gemini, dar suferă un dezastru cu Apollo 1. Între timp, în ciuda câtorva succese notabile, cum ar fi prima plimbare prin spațiu a lui Alexei Leonov, programul spatial sovietic se luptă să țină pasul sufocat de certurile interne și finanțării mult scăzute. Totul se sfârșește odată cu decesul lui Korolev, iar americanii construiesc puternica Saturn V și racheta lansează cu succes prima misiune cu echipaj uman lunar, Apollo 8, și prima aselenizare cu echipaj uman, Apollo 11.