vineri, 25 mai 2012

Pymaxe


Pymaxe

Alaturi de faimosul TV-Maxe aparut de curand pe WebUpd8, Pymaxe este unul dintre proiectele populare a lui Ovidiu Nitan. Programul a fost conceput initial pentru a descarca fisiere audio de pe site-uri ca Trilulilu, YouTube, 4shared etc. fiind Open Source si scris in limbajul Python pe librariile GTK.



Pe parcurs noile versiuni au devenit din ce in ce mai complexe, avand si multe alte functii. Faptul ca este un program crossplatform si open source prezinta un mare avantaj, acesta se poate descarca in varianta pentru Linux, Windows cat si sursele.



Programul a ajuns deja la versiunea 0.6.0 si are urmatoarele caracteristici:
  • Descarca de pe YouTube, Trilulilu, Tagoo, 4shared etc.
  • Descarca albume intregi cu un singur clic
  • Poti asculta o melodie inainte de a o descarca
  • Exista versiune atat pentru Linux cat si pentru Windows.
  • Converteste fisierele video in formate audio diverse.
  • Permite descarcarea simultana a mai multor fisiere
  • Descarca copertile albumelor
  • LRC - descarca versurile melodiilor
Link-uri:

  1. Pymaxe
  2. Blog






marți, 15 mai 2012

Epoca fierului


Câmpina veche

Desi atestata documentar destul de tarziu prin 1503, localitatea este in mod clar mult mai veche deoarece in urma sapaturilor in zona s-au descoperit vestigii din epoca fierului. Asezarea este deosebit de strategica, pe un platou la confluenta raurilor Prahova si Doftana loc ideal pentru construirea unei asezari umane, existand o ipoteza inca neconfirmata datorita lipsei unor cercetari adecvate de existenta a unui castru roman de unde deriva si denumirea localitatii, din latinescul Campus- Campinus ce se traduce prin campie, ses, platou intre coline.


Ceramica

In sud est peste raul Doftana orasul este dominat de un deal mare numit Ciobu pe al carui varf au fost descoperite urmele unei asezari stravechi primitive cat si vestigii dacice. Chiar denumirea se datoreaza cioburilor de ceramica gasite de catre localnici pe culmile acestuia. Dealul era golas pana prin anii 70 cand datorita eroziunii si posibilelor alunecari de teren a fost impadurit prin plantari in special de salcami. Aceasta a dus si la o prezervare buna a locatiei excelenta pentru viitoare cercetari arheologice.


Diverse obiecte

Destul de recent, in anii 2008, 2009 s-au facut sapaturi si excavat morminte stravechi aflate in perimetrul bisericii sf. Nicolae, tot in sudul orasului unde s-au gasit vase de ceramica cu cenusa de incinerare si alte obiecte apartinand epocii fierului, cunoscuta de arheologi sub denumirea de "Epoca Hallstatt- Latene", iar intr-o cladire ce apartine tot bisericii respective a fost organizat un muzeu tematic.



joi, 10 mai 2012

Manastirea Cornu


Mãnãstirea Cornu

Sau manastirea din vis. O poveste simpla a scriitoarei franceze Aurora Cornu plecata din tara prin anii '60 si care aflata intr-o vizita in Izrael in regiunea Cana Galileii ramane surprinsa de asemanarea regiunii cu dealurile copilariei din nordul Campinei.


Biserica

Scriitoarea revine la Cornu si pune bazale constructiei manastirii in varful cel mai inalt accesibil din zona. Pozitia este deosebit de frumoasa, inaltimea dominand localitatile apropiate si valea raului Prahova pana spre crestele muntilor Bucegi.


Chilii

In interiorul bisericii, alaturi de icoane se gasesc moastele unor sfinti ucisi de soldati persani. Accesul se face din DN1 sau dinspre Campina, drumul fiind in conditii excelente si traseul marcat. Zona este extrem de linistita si peisajele superbe iti taie respiratia facand sa merite efortul urcusului.




joi, 3 mai 2012

Traian cu Lupoaica


Statuia lui Traian

Dezvelitã de curând pe treptele Muzeului de Istorie, ciudata statuie îl reprezintã pe împaratul Traian ce tine în brate o lupoaicã. Desi consideratã o hidosenie chiar de cãtre directorul muzeului cu pricina, e apreciatã de Primãrie si de românul de rând devenind subiect de zeflemea si caricaturã.










"Interesantã artã si stranii artisti dar mai ciudate gusturi...". Cã tot e anul Caragiale, daca treceti prin capitalã si aveti putin timp nu ratati o pozã cu minunea ca " vorba ceea coane Fanicã; Unul la Prefectura, doua la Primarie...".











marți, 1 mai 2012

Caragealiana


"Cãruta cu paiate"

Un monument inedit se aflã instalat în fata Teatrului National "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti. Ansamblul statuar numit "Cãruta cu paiate" sau "Caragealiana" este format din 16 sculpturi din bronz reprezentând personaje din operele lui Caragiale si are o înaltime de 7m si cântãreste peste 25 de tone.


Caragealiana

Opera artistului Ioan Bolborea este strãjuita lateral de o statuie a lui nenea Iancu, marele "profet" al românilor ce pare ca observã ironic si îngãduitor peste timp, trãinicia "moravurilor" natiei.


nenea Iancu

Statuile reprezintã pe Farfuridi, Brânzovenescu, Cetãteanul Turmentat, Goe, Zoe, Mam'mare, Chiriac, Mita, Veta, Zita, Ricã Venturiano, Mamita, Trahanache, Catavencu si Pristanda personaje de epocã dar atât de actuale in viata cotidianã.


"caruta cu paiate"