sâmbătă, 27 august 2011

R4


Repetorul R4- Omu


Repetorul R4- Vf. Omu este printre cele mai vechi din tara si in mod cert situat la cea mai mare altitudine. Construit si instalat prin anul 1995 a venit ca o completare la batranul Charlie- R0 marind totodata si suprafata de acoperire radio fiind si la aceasta data singurul repetor VHF care face trecerea peste munti, legand nordul de sud.


Statia meteo Omu

Instalat pe munte in anii '90 de catrea radioamatorii din Brasov, releul este amplasat strategic la statia meteo de pe varful Omu la altitudinea de 2507m si cu mici perioade de intreruperi a functionat incontinuu pana in prezent. Defectele se datoreaza mai ales conditiilor meteo extreme in special in sezonul de iarna, de reparatii si intretinerea acestuia ocupandu-se inimosii radioamatori brasoveni.


Repetorul R4

Piesa de rezistenta a echipei este reprezentata de Titel- YO6FNX ce poate fi auzit permanent lucrand in portabil de pe diferite creste muntoase, apoi meteorologul de serviciu Gicanu- YO6GWQ, alta personalitate montana fiind  YO6IKV- Victor si permanentul /p Nelutu- YO6HZA.


Antena repetorului

Repetorul functioneaza pe canalul R4, in timpul verii in conditii de propagare buna putand fi accesat de la distanta mare, din diferite zone din LZ uneori chiar din Sofia. Receptia acestuia poate fi mai rea cateodata, fenomenul de "sfaraiala" se datoreaza insa incarcaturii statice a muntelui si umezelii din atmosfera.

Frecvente de lucru:

  1. TX 145.100 - CTCSS 103.5
  2. RX 145.700
  3. Canal R4