luni, 15 noiembrie 2010

Pestera de Gheatã

Pestera de Gheatã

Deloc spectaculoasã si micã de dimensiuni pestera de Gheatã este practic o fisurã în munte, o grotã de 50m lungime situatã în masivul Piatra Mare. Denumirea vine de la faptul cã în interior temperatura este scãzutã tot timpul anului, iar uneori mai existã zãpadã chiar pe timpul verii.


Intrarea în pesterã se face prin cãtãrare

Traseul este foarte usor, se pleacã de la Dâmbul Morii si se urmãreste marcajul cu punct rosu spre Sirul Stâncilor pânã la pesterã a carei intrare este deasemeni marcatã cu vopsea rosie si se face prin cãtãrare usoarã câtiva metri. În interior peretii apropiati nu permit trecerea decât a unei singure persoane si mai existã doua sãritori mai dificile ce se pot traversa prin ramonaj.


în interior peretii sunt apropiati si culoarul îngust

La sãritoarea mai dificilã exista un cablu montat pe perete si dupã aproximativ 20m urmeaza altã coborâre unde se terminã pestera. Pe alocuri tavanul este foarte înalt iar din loc în loc corespunde cu exteriorul lãsând sã treacã razele de luminã. Se vede clar totodatã originea formãrii pesterii în urma fisurãrii muntelui.


Aici se terminã pestera

Pestera este accesibilã oricui si desi nu este spectaculoasã este interesant de explorat fiind singura cunoscutã in masivul Pietrei Mari si nu necesitã echipament special cu exceptia sursei de luminã si a unor haine mai groase. De aici se ajunge apoi foarte usor la cabana Piatra Mare. Ca o recomandare, este bine ca pe timpul traseului sã faceti gãlãgie sau sã vorbiti tare pentru a speria eventualii musafiri patrupezi în zona fiind multi ursi sau mistreti, evitând neplãcerea unei întâlniri.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""