vineri, 17 mai 2013

sFFT

sparse Fast Fourier Transform

 Functia Fourier este unul din conceptele fundamentale in analiza si prelucrarea din punct de vedere matematic a semnalelor variabile analogice. Algoritmul fast Fourier transform, FFT,  a fost dezvoltat la mijlocul anilor '60 si are aplicatii largi, de la analiza semnalelor la compresia si prelucrarea fisierelor digitale de tip audio, foto sau video pana la realizarea de filtre si dezvoltarea a numeroase tipuri de comunicatii digitale.

Piotr Indyk, Dina Katabi, Eric Price, Haitham Hassanieh

Inca de la inceputuri s-a incercat imbunatatirea functiei sau gasirea unui alt algoritm mai performant. Recent la simpozionul de "algoritmi discreti" SODA, un grup de cercetatori de la universitatea M.I.T. au prezentat un nou altgoritm care imbunatateste radical transformata Fourier si duce la o crestere de pana la 10 ori a vitezei de lucru. Noul algoritm permite ca aplicatii transferuri de fisiere de mari dimensiuni cu viteze foarte mari, rate de compresie enorma si viteze mari in retelele wireless ceea ce duce la o imbunatatire semnificativa in special in telefonia celulara.

 

Cei patru cercetatori (vezi foto) au prezentat noua realizare descrisa amanuntit in documentatia de pe pagina web si au lansat codul sursa liber in conceptul open source pentru a fi utilizat si dezvoltat de catre oricine doreste iar noutatea a primit denumirea de Sparse Fast Fourier Transform. Aplicatii deosebite pot fi testate in combinatie cu VLFtools de la Abelian prin realizarea unor receptoare VLF foarte performante sau integrarea in SID monitor in aceleasi unelte pentru monitorizarea activitatii solare. Aplicatiile sunt vaste si inca nebanuite asa ca spor la "joaca".

 

    luni, 6 mai 2013

    Enigma


    Grupul Enigma 

    Recent un radioamator american, Bruce Culp - N7CLH a luat initiativa crearii unei pagini web si a unui grup iubitorilor istoriei criptografiei si mai ales a masinii germane Enigma folosita intens in al doilea razboi mondial. Pagina web este practic un tutorial de folosire a masinii pentru criptare si decriptare mesaje si nu o descriere a realizarii fizice a acesteia. Trebuie tinut cont ca masini originale se mai gasesc in muzee si colectii personale si au preturi exorbitante iar o replica mecanica a acesteia implica deasemeni costuri mari. De la muzeul "Crypto museum" se poate achizitiona un substitut electronic inclusiv cutia din lemn, insa exista deja softuri de simulare atat pentru PC-uri cat si pentru telefoanele mobile.

    simulatorul "Enigma"

    Softul este simplu de folosit, tutorialul este excelent realizat la nivel de incepatori si exista de asemenea un program generator pentru carnetul de coduri "Codesheet". Odata cu intrarea pe pagina trebuie doar urmat progresiv cei 8 pasi. Deasemeni va puteti inscrie in lista de membri odata cu primirea via email a unui test, un mesaj criptat de la Bruce folosind codurile standard U571. Puteti apoi apela la lista de membri pentru a schimba mesaje intre voi, aici dupa cum se observa majoritatea sunt radioamatori.


    Link-uri utile: