sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Codul Morse


Codul Morse

Cel mai vechi mod de comunicare, alfabetul Morse a fost inventat în 1830 pentru a fi folosit la transmiterea informațiilor cu ajutorul telegrafului electric. Este practic primul mod de comunicare folosit odată cu apariția electricității.



Chiar și astăzi în epoca modernă codul Morse este singura modalitate digitală de modulare şi transmitere a informaţiei ce poate fi folosită eficient şi citită uşor de către oameni, fără a necesita existenţa unui computer. Practic fiind o simplă purtătoare întreruptă ritmic conform alfabetului Morse este și va rămâne cel mai simplu și eficient mod de transmitere a informației.

.......................................................................................

Mai jos două tutoriale video interesante despre învățarea codului morse.

Primul realizat în 1944 de către departamentul Naval al Statelor Unite este depre învățarea transmisiei corecte a semnalelor morse.




Cel de al doilea realizat de către Signal Corps US Army este despre învățarea și transmiterea corectă și ritmică a alfabetului morse folosind o cheie fixă clasică.



Mult mai multe informații interesante găsiți în link-urile de mai jos:

.............................................................................................









marți, 22 noiembrie 2016

Olavo de Carvalho


Olavo de Carvalho

Profesor brazilian, eseist, filosof şi istoric specialist în istoria revoluţiilor, Olavo de Carvalho este un bun observator al societăților umane și evoluției acestora cât și a dogmelor și curentelor trecute și prezente.


Având aerul unui " psihoistoric " coborât din Fundația lui Asimov, datorită opiniilor sale a fost etichetat ca activist antisistem de către mai toți politicienii și elitele conducătoare indiferent de tipul și orientarea acestora.

Mai jos câteva din opiniile și gândurile lui.

Atracţia răului

fascinaţia intelectualilor şi a tinerilor pentru Stânga



Punctul slab al democraţiei liberale



.................................................................



sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Antene


Antene

Nu este despre teoria antenelor si nici depre calculul si proiectarea lor, deși găsiți și așa ceva, ci despre realizarea  practică în câteva cărți găsite pe internet. Sper să vă poată fi de folos, eu în ultima perioadă utilizând această documentație am construit câteva antene care funcționează impecabil.

Antene filare 

Cartea lui Heys G3BDQ este destul de cunoscută și prezintă realizarea practică a unei mulțimi de antene filare pebtru unde scurte cât și sisteme de adaptare a antenelor.

Clic pe imagine pentru descarcare

Antene VHF

Una din cele mai bune documentații de realizare a antenelor VHF pentru banda de 2m cartea Practical Antenna Design a lui Elpidio Latorilla.

Clic pe imagine pentrudescarcare

Flower pot

Creația lui VK2ZOI este o antenă simplă 2m - 70cm, mono sau dual band ușor de construit cu materiale ieftine și la îndemână.

Dual band flower pot - clic pe imagine

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

O abordare interesantă pentru teoria si practica antenelor o are publicația Handbook a RSGB mult mai digerabilă și ușor de pus în practică decât publicația similară americană, cu trei capitole de interes:
Mult succes la construcții și 73!

.................................................................







duminică, 6 noiembrie 2016

Daniel Roxin


Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă către denigratorii României:

" Ați crescut ca niște vipere la sânul acestui neam, iar singurul lucru pe care îl știți este să otrăviți și ceea ce mai este bun în acest popor, și ceea ce mai este frumos în această țară…
În timp ce voi vedeți doar leneșii și bețivii noștri, țăranul român muncește cinstit ca să culeagă rodul acestui pământ și să dea de mâncare și altora; în timp ce voi vorbiți despre nimicnicia românilor, tinerii noștri câștigă olimpiadele internaționale și marile premii pentru inventică din mai toată lumea; în timp ce voi ne denigrați înaintașii, marile personalități ale istoriei le dau putere celor care vor să transforme în bine această țară…


Voi priviți mereu în jos, cu plăcere, la gropile de gunoi, încercând să ne trageți pe toți în ele, dar vă deranjează să vă uitați și în sus, la munții falnici care sunt coloana vertebrală a românilor.
Rânjiți satisfăcuți la orice nereușită a noastră și ne blestemați orice succes. Alogeni până și în suflet, vă doare frumusețea acestor locuri, puritatea românului adevărat, faptul că încă suntem aici.
Nu vă faceți iluzii prea mari. Vom fi aici și atunci când voi nu veți mai fi decât oale și ulcele. Poporul acesta nu a fost dovedit nici de romani, nici de migratori, nici de turci, nici de habsburgi, nici de unguri, nici de ruși și nici voi, cei fără suflet, năimiți unor interese străine, nu o să puteți ucide sufletul acestui neam.
Vă scriu acestea cu superioritatea celui care știe că nu sunteți decât niște năpârci. Nu pentru că ați putea înțelege ceva, ci pentru a ști că suntem aici și că suntem cu ochii pe voi. Va veni și ceasul în care veți da socoteală! "

Daniel Roxin