joi, 25 septembrie 2014

Sol


Sol - Soarele

Soarele este steaua din centrul sistemului solar. Mai este numită Sol din latină sau Hellios în greacă. Este aproape perfect sferică și este formată din plasmă fierbinte întrețesută cu câmpuri magnetice. În soare au loc reacții nucleare generatoare de energie luminoasă și numeroase câmpuri de natură electromagnetică.Câteva date reprezentative:

  • Distanță față de Pământ: 149.600.000 km
  • Temperatură la suprafață: 5.778 K
  • Masă: 1,989E30 kg
  • Rază: 695.800 km (1 R☉)
  • Magnitudine: -26,74
Mai jos am adunat o colecție de link-uri pentru observarea astrului zilei.

Observații opticeduminică, 7 septembrie 2014

Equatorial mount

 

Equatorial mount - tutorial

Equatorial mount is a mount for astronomical instruments that follows the rotation of the sky used for telescopes and cameras. " Eyes on the sky " made some basic video tutorials, excellent for beginners about how to align and use an equatorial mount.

Align an equatorial mount

 

How to use an equatorial mount

 

 

 

 

miercuri, 3 septembrie 2014

Murphy

Legile lui Murphy

Edward Aloysius Murphy, Jr (11 ianuarie 1918 - 17 iulie 1990) a fost un american, inginer în industria aerospațială ce lucra la siguranța sistemelor critice. Este cel mai bine cunoscut pentru legile lui Murphy, cea originală publicată în 1977 în ziarul Los Angeles Times sunând așa: 

 

"Anything that can go wrong will go wrong"

 "Orice lucru care poate merge prost va merge prost"

 

 

Murphy a considerat legea ca un principiu de bază al „proiectării preventive”, în care trebuie asumate cele mai defavorabile condiții de operare și funcționare, și s-a opus interpretării într-un mod amuzant a legii. De-a lungul timpului i s-au atribuit în mod eronat și chiar tendențios  o serie de alte „legi”, formând așa-numita murphologie.  Presa a asigurat în perioada imediat următoare o mediatizare uimitoare a legii lui Murphy și apoi a diferitelor ei variante și aplicații.