duminică, 27 aprilie 2014

LituanicaSAT-1

Lithuanian CubeSat

LituanicaSAT-1 with call sign LY5N, is the first CubeSat developed by Lithuanian university students and young engineers. The LituanicaSAT-1 mission is specially dedicated to honor the 80th Anniversary of the flight across the Atlantic by Lithuanian-American pilots Steponas Darius and Stasys Girėnas. Therefore the satellite bears the name of the original aircraft used during this historic flight – “Lituanica”.

Lituanica above New York in 1933

The satellite payload consist of an onboard VGA camera, GPS receiver, UHF CW beacon 100mW, 9k6 AX25 FSK telemetry TX 2 watts and FM Mode V/U transponder 150mW Voice Repeater. Its the first FM satellite launched into orbit after AO51 silence, which was deployed from the International Space Station (ISS) on February 28, 2014. Because of LEO orbit, following ISS, the area coverage is smaller but hope will provide simple FM communications.

The communications payload comprises:

  • FM Morse Code Beacon 437.275 MHz LY5N
  • AX.25 Packet Radio 145.850 MHz uplink 437.550 MHz downlink 9600 baud FSK, FM
  • FM Voice Repeater 145.950 MHz uplink (PL 67 Hz CTCSS) 435.180 MHz downlink

On 22 april the FM transponder was tested successful with a report of 435.175 downlink.

Due to Doppler shift the beacon may appear to be +/- 10 kHz of the nominal frequency. Submit reception reports including small audio file or any other data online at Kosmonautai.lt

Links:

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

joi, 24 aprilie 2014

web - photo

Gnome - web - photo

Posibilitatea capturii de ecran a unei pagini web este ceva obișnuit mai ales când vrem să trimitem imaginea altei persoane sau să o salvăm , în loc de a lua notițe. De obicei nu întotdeauna pagina respectivă se încadrează în mărimea ecranului și prin urmare trebuie să facem mai multe capturi succesive. Există însă un mic utilitar pentru Gnome care face captura paginii într-un singur fișier foto simplificând toată treaba numit Gnome - web - photo.

Instalarea se face conform fiecărei distribuții, pentru Debian cu comanda clasică:

$ sudo apt-get install gnome-web-photo

deasemeni puteți descărca ultima variantă de la Github cu comanda: 

$ git clone https://github.com/GNOME/gnome-web-photo

Mod de utilizare:

Pentru a captura o pagină, exemplu:

$ gnome-web-photo -t 0 --mode=photo http://www.unixnut.net/vlfband.html output.png

va crea un fișier output.png cu pagina respectivă

Pentru a crea o captură sub forma unui fișier .pdf pentru tipărire:

$ gnome-web-photo -t 0 --mode=print http://www.unixnut.net/vlfband.html output.pdf

Se poate seta lărgimea dorită a fișierului " width " cu parametrul -w, implicit fiind 1024:

$ gnome-web-photo --mode=photo -w 1000 --file http://www.unixnut.net/vlfband.html output.png

Crearea unui thumbnail al paginii respective cu parametrul -s, implicit fiind 256:

$ gnome-web-photo --mode=thumbnail --file http://www.unixnut.net/vlfband.html output.png

Un exemplu de thumbnail cu 128 pixeli :

$ gnome-web-photo -t 0 -s 128 --mode=thumbnail http://www.unixnut.net/vlfband.html output.png

Pentru mai multe opțiuni dați în terminal comanda:

$ gnome-web-photo --help    sau

$ man gnome-web-photo

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

miercuri, 23 aprilie 2014

Leurda

Leurda - Allium ursinum

Numită și usturoiul pădurii, este o plantă erbacee perenă larg răspândită în special în Carpați și Caucaz. Numele îi vine de la gustul și mirosul puternic de usturoi pe care îl degajă. Crește în special în păduri de altitudine joasă în zone umede și umbrite. Pe lângă proprietățile culinare are și efecte benefice în detoxifierea sângelui și ficatului.

Leurda

Apare în martie - aprilie în funcție de climă și are două frunze lanceolate lungi, iar florile sunt albe de forma unei steluțe cu șase colțuri. E folosită în special în salate și ciorbe, existând multe rețete foarte diferite în funcție de regiune. Ca plantă medicinală este folosită în special ca ceai ( infuzie ) mai ales de cei afectați de boli ale ficatului. Totodată fiind un bun dezinfectant este folosită prin aplicare externă la răni deschise, bube, coșuri etc. În Caucaz se pune la macerat în alcool împreună cu frunze de ienupăr și folosită tot în uz extern.

Flori de leurdă

# O aplicație mai puțin cunoscută, se toacă mărunt și se amestecă cu boabe de cătină și busuioc în miere de mană ( rețetă aflată de la ciobani ) se pare că are un efect curativ deosebit în special la sistemul digestiv cât și un puternic calmant psihic. Ca observație personală, pentru amatorii de drumeții și tracking montan frecați tăieturile și juliturile cu frunze de leurdă, e un dezinfectant mult mai eficient ca spirtul medicinal ( sau ce se vinde acum pe post de spirt medicinal ).

Și două informații "vesele" :

  1. O puteți consuma fără probleme ca substitut de usturoi, chiar daca rămâneți cu gustul specific, cei din jur nu or să simtă nimic, nu miroase, însă aici depinde și de cantitatea îngurgitată.
  2. În anumite zone rurale e folosită ca "scut" anti vrăji alături de leandru și usturoi, se pare ca descântecele nu prind, ăsta ar fi și motivul pentru care este o plantă urâtă de vrăjitoare.

Există o vastă cantitate de informații cu privire la plantă în special referitor la proprietățile curative, Google , cert este că nu s-au găsit efecte secundare și este un excelent aliment.

 

 

joi, 3 aprilie 2014

Weather Fax


Radiofax 

Radiofax, de asemenea, cunoscut sub numele de weatherfax (de la  cuvintele "fax, vreme") și HF fax (datorită utilizării sale frecvente în unde scurte), este un mod analog pentru transmiterea de imagini monocrome iar mai nou și color. Acesta a fost predecesorul SSTV înainte de apariția liniilor de telefonie comerciale și a fost cunoscut, mai tradițional ca "radiofacsimile". Scopul este de a transmite hărți și informații meteo către navele din mare de la stațiile de Radiocoastă.

În pofida apariției sistemelor navale de preluare a datelor direct din rețeaua de sateliți, emisiile în unde scurte încă continuă posibil ca un backup în cazuri de avarie, cât și datorită numeroaselor echipamente vechi aflate în dotarea flotelor.

Programul Hamfax

Recepția hărților meteo poate fi făcută de către oricine folosind un simplu receptor de HF și un program adecvat. Cel mai simplu program de facsimil, ușor de instalat și utilizat este Hamfax. Instalarea se poate face din depozitul distribuției sau direct de pe pagina acestuia:
sau ultima versiune de cod de la Github. Deschideți o consolă și dați următoarea comandă: 

git clone git://git.code.sf.net/p/hamfax/code hamfax-code

după descărcare urmați instrucțiunile. 

Cel mai simplu sunt de urmărit transmisiile stației GYA din Northwood, UK, ce operează cu  10 kW pe frecvențele de 2618.5, 4610, 8040 și 11086.5 kHz conform unui orar pentru flota Atlanticului de Nord. Al doilea emițător este din Hamburg al Deutscher Wetterdiens și emite pe 3855 kHz, 7880 kHz și 13882.5 kHz.

Pentru operatorii de moduri digitale, ultima versiune a programului Fldigi are implementată opțiunea de Weatherfax și NAVTEX.

Fldigi la recepție

Link-uri: